Του ε.α.Αντιστρατήγου Π.Σ. Γιάννη Σταμούλη
Ο Άγιος Φλωριανός, άγιος της καθολικής εκκλησίας, μαρτύρησε για την πίστη του, τιμάται η μνήμη του την 4η Μαΐου και θεωρείται Προστάτης των Πυροσβεστών, στην Δυτική Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Γεννήθηκε γύρω στο έτος 250 σε ένα τμήμα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας που περιλάμβανε και τμήμα της σύγχρονης Αυστρίας. Νεαρός κατατάχτηκε στο ρωμαϊκό στρατό και λόγω των εξαιρετικών ικανοτήτων του, ανέλαβε υψηλά διοικητικά καθήκοντα, στο Noricum, (ρωμαϊκή επαρχία που περιλάμβανε τη σημερινή Αυστρία).
Το 304, κατά τη διάρκεια των χριστιανικών διωγμών του αυτοκράτορα Διοκλητιανού, ο Φλωριανός διακηρύττει την πίστη του στο χριστιανισμό, αρνούμενος να υπηρετήσει την αυτοκρατορική πολιτική των διωγμών και προτρέπει τους στρατιώτες του για το ίδιο.
Συλλαμβάνεται για την ανυπακοή του και οδηγείται στον Ρωμαίο κυβερνήτη Aquilius, ο οποίος, αρχικά τον ενθάρρυνε να προσφέρει θυσία στους θεούς για να αποδείξει ότι δεν ήταν Χριστιανός. Ο Φλωριανός, αρνήθηκε λέγοντας, «Πες στον Αυτοκράτορα ότι είμαι Χριστιανός και θα έχω την ίδια μοίρα με τους Χριστιανούς». Ακολούθησε σκληρός ξυλοδαρμός του, που δεν το πτόησε λέγοντας προς τον κυβερνήτη: «Να είσαι θυμωμένος και να κάνεις όσο περισσότερο κακό μπορείς, αφού έχεις εξουσία πάνω στο σώμα μου που σου έχει δοθεί προς το παρόν. Αν θέλεις να μάθεις γιατί δεν φοβάμαι τα βασανιστήρια σου, άναψε μια φωτιά και θα σκαρφαλώσω πάνω της».
Τα λόγια του έκαναν το κυβερνήτη να ματαιώσει την απόφασή του να τον σκοτώσει με την εκτέλεση σε πυρά, και διέταξε να συνεχίσουν τον ξυλοδαρμό του έως θανάτου και να ριχτεί στο ποταμό Enns με μια πέτρα στο λαιμό του.
Σύμφωνα με την παράδοση, αφού ο Florian, το σώμα του ανασύρθηκε από μια ευσεβή γυναίκα που ονομαζόταν Valeria και θάφτηκε. Ο σορός του μεταφέρθηκε τελικά στο Αυγουστινιανό Αβαείο του Saint Florian, κοντά στο Λιντς. Το 1184, ο Πάπας Λούκιος Γ' έστειλε λείψανα του Αγίου Φλωριανού στον Δούκα Kasimir τον Δίκαιο της Πολωνίας. Στο δρόμο προς την Κρακοβία, σύμφωνα με την παράδοση, τα άλογα που μετέφεραν τα λείψανα σταμάτησαν στο Kleparz, ένα μεσαιωνικό προάστιο της Κρακοβίας, πριν φτάσουν στην πύλη της πόλης και αρνήθηκαν να συνεχίσουν περαιτέρω. Το πείσμα τους ερμηνεύτηκε ως σημάδι και στο σημείο ανεγέρθηκε η εκκλησία του Αγίου Φλωριανού για να φιλοξενήσει τα λείψανα.
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους πιστεύεται ότι ο Άγιος έχει τον τίτλο του προστάτη της φωτιάς και των πυροσβεστών. Ο θρύλος λέει ότι κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο Άγιος έσβησε μια τεράστια φωτιά με μόνο έναν κουβά νερό, σώζοντας ένα χωριό από την καταστροφή. Ο Άγιος συχνά απεικονίζεται σε έργα τέχνης να ρίχνει νερό από έναν κουβά ή ένα μικρό σκάφος. Πολλά χρόνια μετά το θάνατο του Αγίου, ένας άνδρας είπε ότι σώθηκε από μια φονική πυρκαγιά όταν κάλεσε τον Άγιο Φλωριανό, εκλιπαρώντας για τη με Σύμφωνα με έναν κατάλογο που δημοσιεύτηκε από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης, ο Άγιος εμφανίστηκε για πρώτη φορά με έναν κουβά και ένα φλεγόμενο κτίριο στα τέλη του 15ου αιώνα.
Η φήμη του ως προστάτη κατά της πυρκαγιάς του χάρισε μεγάλη αφοσίωση στη μεσαιωνική κοινωνία, η οποία ζούσε υπό τον φόβο της πυρκαγιάς και την απειλή της αστικής πυρκαγιάς
Οι αναπαραστάσεις του Florian ως Αγίου, προστάτη των Πυροσβεστών, είναι διάσημες, ιδιαίτερα στην Αυστρία και τη νότια Γερμανία. Στην περιοχή ακόμη και σήμερα, ο Άγιος Φλοριάν έχει γίνει τόσο συνώνυμο της πυρόσβεσης που η εικόνα του χρησιμοποιείται εύκολα για την σήμανση πυροσβεστικών σταθμών και τμημάτων. Οι εξωτερικοί χώροι των υπηρεσιών πυρόσβεσης, έχουν συχνά μια εικόνα του Αγίου Φλωριανού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
jstamoul@gmail.com