Γιάννης Σταμούλης- Νίκος Διαμαντής
Ιδιαίτερης σημασίας έχουν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις δασικές πυρκαγιές στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Για το 2019, το τελευταίο έτος που έγινε η επεξεργασία, προκύπτει ότι κάηκαν πάνω από 400. 000 εκτάρια των φυσικών εκτάσεων της Ευρώπης, ενώ ένας πρωτοφανής αριθμός περιοχών ιδιαίτερης φυσικής προστασίας επλήγησαν από δασικές πυρκαγιές. Σύμφωνα με τα πορίσματα της έκθεσης, η κλιματική αλλαγή εξακολουθεί να επηρεάζει τη διάρκεια και την ένταση του κινδύνου πυρκαγιών στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των επιμέρους εθνικών εκθέσεων για το συγκεκριμένο έτος, οι μεγαλύτερες καταστροφές σημειώθηκαν στην Ισπανία, όπου 10883 πυρκαγιές κατέστρεψαν 83. 963 εκτάρια, στην Πορτογαλία όπου 10839 πυρκαγιές κατέστρεψαν 42.089 εκτάρια, στην Ιταλία όπου 4351 πυρκαγιές κατέστρεψαν 36034 εκτάρια, στην Γαλλία όπου 5435 κατέστρεψαν 23.477 εκτάρια.
Το στοιχείο που είναι το πλέον ανησυχητικό, είναι ότι οι δασικές πυρκαγιές έπληξαν σοβαρά τις προστατευόμενες περιοχές "Natura 2000" της Ευρώπης. Συγκεκριμένα σε 1048 πυρκαγιές κάηκαν 159. 585
εκτάρια, σχεδόν το ήμισυ της συνολικής καμένης
έκτασης στην ΕΕ. Αντίστοιχα στην Μέση Ανατολή κάηκαν 256.340 εκτάρια, ενώ στις υπόλοιπες χώρες πλήν Ε.Ε. 199.847 εκτάρια.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της Mariya Gabriel, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, η οποία είναι αρμόδια για το Κοινό Κέντρο Ερευνών, δήλωσε σχετικά: « Οι μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή αυξάνουν τον κίνδυνο δασικών πυρκαγιών σε ολόκληρο τον κόσμο. Η γνώση και τα επιστημονικά στοιχεία έχουν καίρια σημασία για τη λήψη των πλέον αποτελεσματικών μέτρων για την πρόληψη των πυρκαγιών αυτών, τη διαφύλαξη των δασών μας, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την προστασία της ζωής.»
Στο ίδιο μήκος και η δήλωση του Επίτροπου Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας, κ. Virginijus Sinkevičius: «Οι Ευρωπαίοι είδαν φρικτές εικόνες δασικών πυρκαγιών στις δυτικές ακτές των ΗΠΑ, στη Σιβηρία, στην Αυστραλία και στην περιοχή του Αμαζονίου. Αλλά και στην Ευρώπη τα δάση έχουν επίσης πληγεί σοβαρά από πυρκαγιές. Μέρος της αντίδρασης για να εξασφαλιστεί ότι αυτό δεν θα συμβεί σε τόσο καταστροφική κλίμακα συνίσταται στην προστασία και τη διαχείριση των δασών μας με τρόπο που να μειώνει την τρωτότητά τους στις πυρκαγιές, επιτρέποντας παράλληλα στη φύση να αυτοπροστατεύεται.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
jstamoul@gmail.com