Άρθρο του Γιάννη Σταμούλη,
Η επόμενη μέρα μετά από μια μεγάλη καταστροφή, πέρα από την οδύνη και την λύπη για τα ανθρώπινα θύματα, φανερώνει και άλλη μια μεγάλη δραματική εικόνα με την καταστροφή σε δευτερογενή επίπεδο με κοινωνικοοικονομικές συνέπειες. Η παύση των παραγωγικών διαδικασιών, η ανεργία, οι δαπάνες αποκατάστασης, η επίδραση σε μεταφορές, τουρισμό, πολιτισμό, η μετακίνηση πληθυσμού και μια σειρά από απρόβλεπτες επιδράσεις στον πυρήνα του ίδιου του κοινωνικού ιστού των πληγέντων.
Το Μάρτιο του 2011, σεισμός 9,0 ρίχτερ πλήττει την ανατολική Ιαπωνία. Ακολουθεί τεράστιο τσουνάμι που πλημμύρισε 500 τ.χλμ. της παράκτιας περιοχής από το Hokkaido έως την Okinawa, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές, μεταξύ αυτών η κατάρρευση αντιδραστήρα στον πυρηνικό σταθμό Fukushima Daiichi.
Το πλέον τραγικό σαφώς ήταν οι ανθρώπινες απώλειες με πάνω από 18.000 ανθρώπους.
Οι συνεπακόλουθες επιπτώσεις της καταστροφής στις κρίσιμες υποδομές και τη διακοπή των αλυσίδων εφοδιασμού, αποτιμήθηκαν οικονομικά σε $210 δις.
Οι ασφαλιστικές αποζημιώσεις για τον σεισμό και το τσουνάμι ανήλθαν σε $35 δις, ποσό που κάλυψε μόλις το 16% των συνολικών ζημιών. (1)
Το Μάιο του 2012, σεισμός 5,8 βαθμών χτυπά την Εμίλα Ρομάνανα στην Ιταλία, με απώλειες 22 ανθρώπων και πάνω από 200 τραυματίες.
Η πρώτη οικονομική αποτίμηση της καταστροφής ξεπερνά το ένα δισ. Ευρώ, μόνο για τον βιομηχανικό και αγροτικό τομέα. Εκατοντάδες είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες κινδυνεύουν να μην ξανανοίξουν ποτέ, ενώ πάνω από 15.000 είναι οι εργάτες που θα ενταχθούν άμεσα, κατά πάσα πιθανότητα, σε ταμείο ανεργίας.Η περιοχή παράγει, μεταξύ άλλων, εξαρτήματα για νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές και το γνωστό τυρί παρμεζάνα, το ξύδι «μπαλσάμικο» και συμβάλλει σημαντικά στο ΑΕΠ της χώρας με 16 δισ. ευρώ το χρόνο.Τα κεφάλια παρμεζάνας που έσπασαν ή κινδυνεύουν να υποστούν αλλοιώσεις ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο, ενώ 500 εκατ. ευρώ είναι το συνολικό κόστος για τον γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα, τονίζει ο συνεταιρισμός παραγωγών Coldiretti. Όσον αφορά στην παραγωγή ιατρικού και νοσοκομειακού υλικού, οι επιχειρήσεις που αναγκάστηκαν να διακόψουν εν μέρει ή εντελώς τη λειτουργία τους, είναι 110, με τζίρο που αγγίζει τα 700 εκατ. ευρώ ετησίως.
Πρόκειται για το 70% της συνολικής ιταλικής παραγωγής στον συγκεκριμένο τομέα. Και οι αυτοκινητοβιομηχανίες, από την Ducati μέχρι τη Μaserati, διέκοψαν για προληπτικούς λόγους την παραγωγή τους.(2)
Ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας την Καρλσρούης (ΚΙΤ),, με επικεφαλής τον δρα Τζέημς Ντανιέλι σε μελέτη που παρουσίασαν στην ετήσια γενική συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημών στη Βιέννη, το 2016, αναφέρουν ότι περισσότεροι από οκτώ εκατομμύρια θάνατοι και ζημιές άνω των επτά τρισεκατομμυρίων δολαρίων είναι ο απολογισμός των φυσικών καταστροφών που συνέβησαν στη Γη από την αρχή του 20ού αιώνα.
Η βάση δεδομένων CATDAT περιλαμβάνει στοιχεία για πάνω από 35.000 φυσικές καταστροφές στον πλανήτη μας από το 1900 έως το 2015. Σε αυτό το διάστημα, περίπου το ένα τρίτο των ζημιών έχουν προκληθεί από πλημμύρες. Ακολουθούν οι σεισμοί που έχουν προκαλέσει περίπου το ένα τέταρτο (26%) των ζημιών και οι τυφώνες-καταιγίδες με περίπου 19%, ενώ οι εκρήξεις ηφαιστείων γύρω στο 1%. (3)
Ο τελευταίος φονικός που έπληξε την Τουρκία, συγκλονίζει με το μέγεθος των ανθρώπινων απωλειών, που ο υπολογισμός τους ακόμα δεν έχει υπολογισθεί.
Σιγά σιγά ξεκινάει ο υπολογισμό των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων, που σαφώς και θα επηρεάσει την ίδια τη ζωή και το άμεσο μέλλον των επιζώντων σεισμοπαθών.
Η έκθεση που δημοσιεύθηκε από την Τουρκική Συνομοσπονδία Επιχειρήσεων υπολογίζει το κόστος των ζημιών στα 84,1 δισ. δολάρια, επιμερίζοντας τα 70,8 δισ. στις επισκευές κατοικιών, τα 10,4 δισ. στην απώλεια εθνικού εισοδήματος και 2,9 δισ. από την απώλεια εργάσιμων ημερών.
Στην έκθεση επισημαίνεται ότι το κύριο κόστος θα αφορά την ανοικοδόμηση κατοικιών, γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και υποδομών, και κάλυψη των βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων αναγκών στέγασης εκατοντάδων χιλιάδων αστέγων. (4)
Από τον υπολογισμό των ήδη γνωστών στοιχείων που είναι γνωστά, καταστροφές και πορεία οικονομικών λειτουργιών, υπολογίζεται ότι το ΑΕΠ της Τουρκίας μπορεί να είναι για το 2023 μια ή και δύο μονάδες χαμηλότερο από την αύξηση του 5% που αναμενόταν. Επίσης, εκτιμάται πως ο σεισμός θα επηρεάσει άμεσα ή έμμεσα την ζωή 13.5-15 εκατ. ανθρώπων. (5)
(1) https://www.aagora.gr
(2) https://www.tanea.gr
(3) https://greenagenda.gr
(4) https://www.newsbomb.gr
(5)https://www.ertnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
jstamoul@gmail.com