27.8.23

Από το 1900 ψάχνουμε για το ιδανικό σύστημα δασοπροστασίας


 Του ε.α.Αντιστρατήγου Π.Σ. Γιάννη Σταμούλη

Σεπτέμβριος του 1838 καίγεται το δάσος στο Μπογιάτι( σημερινός Άγιος Στέφανος Αττικής). όπως γράφει η εφημερίδα "Αθηνά","πολλές χιλιάδες δένδρων γηραλέων και εκατονταετών διαφυγόντων το πυρ και τον πέλεκυ της επαναστάσεως έγιναν ήδη παρανάλωμα του πυρός" και μάλιστα μπροστά στα μάτια δασαρχών, δασονόμων και δασοφυλάκων.

Το 1840, 27 Σεπτεμβρίου καίγεται του δάσος της Ελευσίνας, όπου στην κατάσβεσή του επεμβαίνουν χωροφύλακες, απόσπασμα σκαπανέων του στρατού, αυτοδιοικητικοί και πολίτες.

Οι εφημερίδες της εποχής κατακρίνουν του δασικούς υπαλλήλους και η εφημερίδα "Αθηνά" προτείνει το 1842 η διαφύλαξη των δασών να ανατεθεί στις Δημοτικές Αρχές.

Οι πυρκαγιές στα δάση συνεχίζονται χωρίς επαρκή οργάνωση για την κατάσβεσή τους. Μια ανταπόκριση από τη Σκιάθο για μια μεγάλη πυρκαγιά που σημειώθηκε στις 15 Αυγούστου 1879 σημειώνει: "οι εκεί χωροφύλακες εισιν άχρηστοι διότι δεν κάμνωσι τίποτε. Διατί μας τους στέλνουν..."

Η αδράνεια της πολιτείας και η συμπεριφορά της κοινωνίας για τις δασικές πυρκαγιές, στηλιτεύεται σε ένα πεντάστηλο άρθρο του καθηγητή Θεοδ. Αφεντούλη στην εφημερίδα Παλλιγενεσία στις 2 Σεπτέμβρη 1885 όπου μεταξύ άλλων αναλύει την νοοτροπία και την ψυχρότητα του Ελληνικού λαού απέναντι από τις πυρκαγιές δασών.

20 Οκτώβρη του 1892 δημοσιεύεται η είδηση ότι γίνεται ειδικό σώμα δασοφυλακής και η υπηρεσία θα εκετελείτο όπως και πριν από την χωροφυλακή.

Αρχές του 1900 δημοσιεύεται πίνακας στατιστικής πυρκαγιών δασών. Το 1898 είχαν σημειωθεί 255 πυρκαγιές με 97.819 καμένα στρέμματα, Το 1899 είχαν σημειωθεί 129 πυρκαγιές με 49.066 καμένα στρέμματα.

9 Ιούλη 1900.. Με εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών προς όλες τις αρχές του κράτους, διατάσσει να συνταχθούν ονομαστικοί κατάλογοι με όσους πολίτες μπορούσαν να προσφέρουν υπηρεσίας κατάσβεσης πυρκαγιών δασών. Επίσης καθιστούσε όλες τις αρχές υπεύθυνες αν εξακολουθούσαν να συμβαίνουν πυρκαγιές δασών στην τοπική δικαιοδοσία τους. Λίγες μέρες μετά με άλλη εγκύκλιο ορίζει ότι θα απαλλοτριώνονται ιδιόκτητα κτήματα που θα βρίσκονταν κοντά στα καιόμενα δάση. Επίσης επέτρεπε την θανάτωση ζώων από τις αρχές, αν τα εντόπιζαν σε χώρους που είχαν αποχερσωθεί από πυρκαγιές. ....Αυτά το 1900....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

jstamoul@gmail.com